Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) iş birliğiyle düzenlenen 5. Eskişehir Sağlık ve Bilişim Sempozyumu, "Dijital Sağlık Ekosistemi" ana teması ile ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, TBD Genel Başkan Yardımcısı Ali Yazıcı ve TBD Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Barış Günaydın da katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TBD Genel Başkan Yardımcısı Ali Yazıcı, yapay zekâ başta olmak üzere teknoloji alanındaki son gelişmelerin tüm sektörleri derinden etkilediğine dikkat çekerek bu gelişmelerin sağlık alanında yansımalarından bahsetti. Bilişim teknolojilerinin sağlık alanında etkin kullanımının temel hedeflerinin şu anda sağlık personeli, zaman, enerji gibi kaynakların verimli kullanılması konusunda odaklandığını belirten Ali Yazıcı, uzaktan sağlık hizmeti imkanlarının öne çıkan konular arasında olduğunu söyledi.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak ise yaptığı açılış konuşmasında, ESOGÜ’ye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen “Sağlıkta Dijital Teknolojiler” öncelikli alan misyonundan ve bu doğrultuda bugüne kadar gerçekleştirilen projelerden bahsetti. Üniversite olarak Ar-Ge politikasında sağlık bilimleri ve mühendislik bilimlerinin disiplinlerarası çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Kamil Çolak, bu alandaki faaliyetleri güçlendirmek için çalıştaylar düzenlendiğini, çalışma grupları ve proje ekipleri oluşturulduğunu belirtti. Prof. Dr. Kamil Çolak, ESOGÜ’de hayata geçecek somut projelerle ulusal ve uluslararası arenada öncü olacak, insanlık için evrensel fayda sağlayacak teknolojileri geliştirme hedefinde olduklarını kaydetti.

Açılışın ardından “Dijital Sağlık Ekosisteminin Geliştirilmesi”, “Uzaktan Sağlık Hizmetleri”, “Yenilikçi Dijital Uygulamalar” ve “Dezavantajlı Gruplar İçin Sağlık Bilişim Çözümleri” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Türkiye’de bilişim ve sağlık alanında karşılaşılan sorunlara ışık tutulması ve sektörü bir araya getirmesi açısından büyük önem taşıyan sempozyumun, bilişim teknolojilerinin kamu ve özel sektörde daha etkin kullanılması, sağlık alanında bilişim teknolojileri ile dijital dönüşümün gerçekleşmesi yönünde yapılan çalışmalara katkı sağlanması amaçlanıyor.