Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Kurban Bayramı'yla birlikte bazı vatandaşların besleneme aralığı ve alışkanılar değişiyor. Bayramda vatandaşlar kırmızı et ve şekerlemelere ağırlık vererek besleniyor. Bu apğır ve düzensiz beslenme başta kalp, damar ve sindirim sitemini oldukça zorluyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, kurban bayramında vatandaşların yaptığı yanlışlardan bahsetti. Sindirim daha sağlıklı çalışması için et tüketimini salata ya da cacık gibi ürünlerle tüketmek gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, yemeklerden sonra en az 30 dakika yürüyüş önerisinde bulundu.
Kurban Bayramı'nda tüketilecek tatlılarla ilgili Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, “Öncelikle bayram ziyaretleri gerçekleştireceğiz bildiğiniz gibi ve burada ikram edilen tatlılar, pastalar, şerbetli tatlılar daha çok yoğun şekilde tüketileceğini düşündüğüm için daha bunların yerine sütlü tatlıları tercih edersek en azından günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketirsek bizim için daha iyi olacaktır. Tatlı tüketmek yerine de ne tercih edebiliriz? Belki ev yapımı kompostolar, limonatalar tercih edebiliriz, meyveler tercih edilebilir” dedi.
“40-45 dakikalık bir yürüyüş yaparsak hazmınızı kolaylaştırır”
Et tüketiminin bilinçli yapılması gerektiğine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, şöyle devam etti;
“Aslında et tüketimi daha fazla olacaktır. Et tüketimini de tabağımıza dengelememiz gerekiyor aslında. Salatayla yanında ya da bir cacıkla dengelememiz gerekiyor. Yanında karbonhidrat olarak ekmek yerine daha çok bulgur pilavı tercih etmemiz gerekiyor ki kan şekerimiz daha yavaş yükselsin. Daha dengeli bir tabak oluşturalım ki bu et yemeklerini daha çok öğle vaktine bırakırsak bizim için daha iyi olur. Akşamı daha dengeli, hafif seçeneklerle, belki çorbayla sebze yemekleriyle geçiştirirsek daha iyi olur. Bir de yemek sonra 30 dakikalık, 40-45 dakikalık bir yürüyüş yaparsak, hem hazmınızı kolaylaştırır, hem de daha rahat ederiz. Onun dışında bol bol su tüketilmesini yine tavsiye ediyorum bu süreçte.”
“Diyabet hastaları özellikle kan şekerinin ani yükselme neden oluyor olabilir”
Etlerin nasıl pişmesi gerektiği konusunda da konuşan Soydemir, “Yine etler pişirilirken kendi yağında pişirilmesini, ekstra bir tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı eklenmemesine tavsiye ediyorum. Kalp damar rahatsızlıkları olabilir, böbrek rahatsızlıkları olabilir. Diyabet hastaları özellikle kan şekerinin ani yükselme neden oluyor olabilir. Yine etler çok tuzlu pişirilirse ekstra tuz eklenirse tansiyon problemleri yaşayabiliriz” diye konuştu.
Bayramda eti böyle tüketin
Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, Kurban Bayramı'nda doğru beslenmek konusunda tavsiyelerde bulunurken, yapılacak yürüyüşün sindirimi kolaylaştıracağına değindi.
Yorumlar